Ode
O(DE)ntmoeting Live

O(DE)ntmoeting Live

29 april 2024

Manon Janssen, Ecorys, nam het ODE-publiek mee in de weg die Nederland heeft afgelegd in de energietransitie. Hoe dit werd aangepakt op beleidsniveau in nauwe samenwerking met de topsectoren. Hoe heeft Nederland het aangepakt, wat kan er in Vlaanderen/België en welke lessen heeft Nederland hieruit geleerd. Manon bracht een boodschap van inzicht, daadkracht en ambitieus realisme. Inspirerend voor de mensen die ervoor willen gaan, zoals één van de aanwezigen het mooi verwoordde.

Profesor Valérie Trouet heeft toelichting gegeven op de werking van het klimaatcentrum en de bijdrage aan het Belgische klimaatbeleid. In heldere bewoordingen en cijfers nam Valérie ons mee in de evolutie van het klimaat en de urgentie tot actie.

Professor Tim Smits liet zijn licht schijnen op de redenen waarom het zo moeilijk is om mensen tot acties op klimaatvlak en energiebesparing aan te zetten. Een heel andere invalshoek dan we als meer technisch publiek gewoon zijn, maar stof tot nadenken hoe we mensen mee kunnen nemen in een verhaal.

Uit het panelgesprek onder leiding van Filip Lesaffer, voorzitter van ODE Vlaanderen, kwam eensgezind naar voor dat het in de volgende regeerperiode meer dan ooit tijd is voor actie: genoeg onderzoek gedaan, technologie ontwikkeld. Maak een plan zet stappen en hou je aan het plan, waren een aantal van de bewoordingen die het panel naar voor schoof.